EMDR voor Rijangst werkt niet

Rijangst is een veelvoorkomend probleem dat veel mensen ervan weerhoudt om met vertrouwen achter het stuur te kruipen. Een populaire behandelmethode voor trauma’s zoals rijangst na een auto-ongeluk is EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing). Hoewel EMDR vaak wordt aangeprezen als een effectieve therapie na een verkeersongeval, blijkt het in de praktijk niet altijd het gewenste resultaat op te leveren. In dit artikel bespreken we waarom EMDR vaak niet werkt voor rijangst en welke alternatieve methoden wel effectief zijn.

Wat is EMDR?

EMDR is een therapievorm die oorspronkelijk is ontwikkeld om posttraumatische stressstoornis (PTSS) te behandelen. Tijdens een EMDR-sessie wordt de patiënt gevraagd om terug te denken aan de traumatische gebeurtenis terwijl hij of zij oogbewegingen volgt die door de therapeut worden begeleid. Het doel van EMDR is om de emotionele lading van de traumatische herinnering te verminderen.

Waarom EMDR vaak niet werkt bij rijangst

1. Tijdrovend en langdurig proces: EMDR vereist vaak meerdere sessies voordat er enige significante vooruitgang zichtbaar is. Autorijden is voor sommige mensen zeer belangrijk voor bijvoorbeeld werk, het langdurige proces van EMDR kan dan erg frustrerend zijn, een snelle oplossing is enorm gewenst bij rijangst.

2. Niet effectief voor iedereen: Hoewel EMDR voor sommige mensen effectief kan zijn, werkt het niet voor iedereen. Veel mensen ervaren geen verbetering in hun angstniveau, zelfs na meerdere sessies. Dit kan leiden tot teleurstelling en een verlies van vertrouwen in therapeutische processen.

3. Een belangrijke reden waarom EMDR vaak niet helpt om mensen weer met vertrouwen achter het stuur te krijgen, is dat het niet gericht is op de specifieke triggers die voortkomen uit de impact van een verkeersongeval. De schok van de klap, zowel fysiek als auditief, is vaak het meest traumatische aspect voor slachtoffers. Dit kan het zenuwstelsel in een constante staat van paraatheid houden, wat leidt tot aanhoudende onrust in het lichaam. Het is essentieel om deze fysieke en emotionele schok te verwerken, iets wat met EMDR vaak niet voldoende gebeurt.

Effectievere alternatieven voor rijangst

Het verkeer is een dynamische omgeving waar ieder moment iets onverwachts kan gebeuren (een trigger) het is daarom belangrijk om de triggers te behandelen.

Waar EMDR te kort komt bij het behandelen van het niet meer durven rijden zijn NLP en EFT juist hele effectieve behandelmethodes:

1. NLP (Neuro-Linguïstisch Programmeren): NLP is een methode die zich richt op de relatie tussen taal, gedrag en gedachten. Door negatieve denkpatronen te herprogrammeren en positieve associaties te versterken, kan NLP snel en effectief rijangst verminderen.

2. EFT (Emotional Freedom Techniques): EFT combineert elementen van cognitieve therapie en acupressuur. Door specifieke punten op het lichaam te bekloppen terwijl je je concentreert op je angst, helpt EFT om emotionele blokkades te doorbreken.

De combinatie van NLP en EFT biedt snelle verlichting en helpt om angst en stress uit iemands systeem te verwijderen, zonder dat langdurige herbeleving van het trauma nodig is.

Conclusie

Hoewel EMDR vaak wordt gepromoot als een oplossing voor traumaverwerking na een verkeersongeluk, blijkt het in de praktijk vaak niet effectief te zijn. De langdurige en emotioneel belastende aard van de therapie maakt het een minder geschikte keuze voor veel mensen. Alternatieve methoden zoals NLP en EFT bieden snellere en meer gerichte oplossingen om rijangst effectief aan te pakken en je weer vol vertrouwen achter het stuur te krijgen.

Zoek je een effectieve manier om van je rijangst af te komen? Ontdek hoe Sylvia je kan helpen om je trauma te verwerken, zodat je weer vol vertrouwen de weg op gaat.