Bij een verkeersongeval betrokken zijn kan vaak leiden tot een traumatische ervaring die een diepe impact heeft op je leven. Voor veel mensen zorgt het ook voor een angst om weer achter het stuur te kruipen. In dit artikel bespreek ik waarom deze angst ontstaat, hoe het je leven (onbewust) kan beïnvloeden en wat je er kan doen om weer vol vertrouwen de weg op te gaan.

De impact van een verkeersongeluk

Een ongeluk, zelfs een klein ongeluk kan leiden tot psychologische en emotionele schade. Het gevoel van kwetsbaarheid en de herinneringen die een ongeval veroorzaken kunnen zich diep wortelen. Dit kan leiden tot een angst om weer achter het stuur te stappen. Mogelijk herken je je in de onderstaande symptomen:

  • Paniekaanvallen: je begint enorm te zweten, te trillen en hebt een hoge hartslag alleen al als je aan autorijden denkt.
  • Vermijdingsgedrag: je vermijdt (onbewust) om te gaan autorijden, de rijangst wint het van je.
  • Flashbacks: je denkt vaak terug aan het incident, vooral ’s nachts en daardoor slaap je slecht.

Waarom ontwikkelt deze rijangst zich?

De angst om te durven rijden na een ongeluk kan door verschillende factoren worden veroorzaakt zoals:

  1. Traumatische herinneringen: de reactie op de traumatische gebeurtenis zoals een auto ongeluk kan zorgen voor een langdurige angst.
  2. Gebrek aan vertrouwen: na een verkeersongeluk is het vertrouwen in je eigen rijvaardigheid – of de rijvaardigheid van andere – aangetast. Je bent bang om weer in een ongeluk te belanden.

Hoe rijangst je leven kan beïnvloeden

Rijangst kan (onbewust) een aanzienlijke impact hebben op je dagelijks leven zoals:

  • Beperkte mobiliteit: het vermijden van de auto beperkt je bewegingsvrijheid, je wordt afhankelijk van anderen of van het openbaar vervoer.
  • Verminderde zelfredzaamheid: het gevoel van onafhankelijkheid verminderd, je hebt anderen nodig om ergens heen te gaan. Dit kan je een gevoel van hulpeloosheid geven.

Hoe je de rijangst kunt overwinnen

Er zijn genoeg methodes om aan de angst om te rijden te werken en weer vol vertrouwen de weg op te gaan:

  • Praat erover: over je ervaringen praten met vrienden en familie kan de eerste stap zijn naar herstel. Je verhaal vertellen zorgt vaak al voor een stuk opluchting, waardoor je deze gevoelens en emoties niet gaat opkroppen. Dit kan ervoor zorgen dat je daarna de stapt durft te nemen om in contact te komen met een expert in verkeerstrauma’s.
  • Stapsgewijze blootstelling: begin met korte ritten in een vertrouwde en rustige omgeving om het autorijden weer langzaam op te bouwen. Zorg ervoor dat de omstandigheden zo optimaal mogelijk zijn. Een schone auto, lekker geurtje, fijne muziek en het allerbelangrijkste: zorg ervoor dat je uitgerust bent.
  • Professionele hulp: overweeg om hulp te zoeken bij een professional die gespecialiseerd is in het behandelen. Lees hier meer hoe Neuro-Linguïstisch programmeren (NLP) en Emotional Freedom Techniques je kunnen helpen bij je angst om te rijden

Conclusie:

Het overwinnen van het niet meer durven rijden na een verkeersongeluk kan een lastig en uitdagend proces zijn, maar met de juiste aanpak en ondersteuning is het zeker mogelijk om weer vol vertrouwen de weg op te gaan. Overweeg eventueel contact op te nemen met een professional.