Veelgestelde vragen

Wat is een verkeerstrauma?

Een verkeerstrauma is een emotioneel trauma dat iemand oploopt na een verkeersongeval. Het gaat om de psychische gevolgen die na een ongeluk kunnen optreden, zelfs als er geen ernstige lichamelijke verwondingen zijn. Verkeerstrauma kan bij verschillende verkeersdeelnemers ontstaan, zoals automobilisten, vrachtwagenchauffeurs, fietsers, voetgangers of passagiers.

De klachten kunnen variëren van angst en paniekaanvallen tot herbelevingen en vermijding van verkeerssituaties. Iemand met een verkeerstrauma kan bijvoorbeeld bang worden om weer in de auto te stappen, zich angstig voelen bij het zien van een bepaald type voertuig of last krijgen van hartkloppingen bij het rijden in situaties die lijken op het ongeval.

Hoe weet ik of ik last heb van een verkeerstrauma?

Je hebt mogelijk last van een verkeerstrauma als je angstig bent om weer te gaan rijden, stress of paniek ervaart bij het zien van verkeer of vaak terugdenkt aan het ongeluk met fysieke reacties zoals zweten of hartkloppingen.

Gaan we tijdens de sessie autorijden?

Nee, we blijven tijdens de sessie in mijn praktijk en gaan geen autorijden. Ik hoef je niet te leren autorijden, want dat kun je. Je hebt je rijbewijs gehaald en kent alle handelingen van autorijden. De angst en stress is ontstaan door het ongeluk wat je hebt meegemaakt en dat gaan we verwerken. Na de sessie wordt je niet meer herinnert aan het ongeluk en ga je weer ontspannen de weg op.

Moet ik over mijn ongeluk vertellen?

Ja, om het programma te laten slagen is het belangrijk dat je mij vertelt wat er gebeurd is. Daarom ga je tijdens de sessie bij mij in de praktijk vertellen over jouw ongeluk.

Gaan we na de sessie samen de weg op?

Nee, we gaan niet samen de weg op. Het kan wel zijn dat je al jaren geen auto meer hebt gereden of bijvoorbeeld geen snelweg. Dan is mijn advies om een aantal rijlessen bij een rijschool te volgen om het gevoel van autorijden weer terug te krijgen.

Ik heb eerder hulp gezocht voor mijn rijangst, maar dat heeft niet voldoende geholpen. Kan dit programma mij verder helpen?

Ja, doormiddel van dit programma ga jij je rijangst na een verkeersongeval verwerken. Om een goed beeld te krijgen van jouw situatie gaan we eerst tijdens een intakegesprek bespreken wat er is gebeurd en welke hulp jij hebt gehad in het verleden. Bij voorkeur hebben we dit gesprek via zoom of whatsapp videobellen, omdat we dan echt contact kunnen maken en ik je beter kan helpen.

Wat maakt het Road to Freedom zo uniek in Nederland?

Het Road to Freedom programma bied een directe, snelle en effectieve oplossing voor mensen die last hebben van de emotionele impact van een verkeersongeval. 99% van mijn cliënten is in slechts 1 sessie van maximaal drie uur verlost van hun verkeerstrauma, waardoor ze hun leven weer kunnen oppakken de vrijheid in het verkeer weer ervaren.

Wat is het verschil met traditionele behandelingen, zoals bijvoorbeeld EMDR?

Bij een traditionele behandeling of therapie, zoals EMDR wordt er gewerkt aan het beeld van het ongeluk. Maar waar niet bij stil wordt gestaan is dat de klap vaak het meest traumatische is. Cliënten hebben de klap gehoord en gevoeld en dat zit in het systeem. Het zenuwstelsel is daardoor overprikkeld en het is belangrijk deze weer tot rust te brengen en juist daar werk ik aan tijdens de live sessie.

Is het Road to Freedom programma alleen voor mensen die een auto-ongeluk hebben gehad?

Het programma is voor iedereen die een verkeersongeval heeft meegemaakt, ongeacht het vervoersmiddel. Of iemand nu op de fiets, in de auto, vrachtwagen, scooter of als voetganger betrokken is geraakt bij een ongeval, het Road to Freedom programma helpt alle verkeersdeelnemers om hun verkeerstrauma te verwerken en weer ontspannen deel te nemen aan het verkeer.

Wat kan iemand verwachten van de live sessie?

Tijdens de live sessie gebruik ik effectieve methoden zoals NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren) en EFT (Emotional Freedom Technique) om de emotionele blokkades, die zijn ontstaan door het ongeval, los te laten. Dit helpt mensen om de gebeurtenis te verwerken en weer ontspannen te kunnen rijden.

Wat is NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren)?

NLP is een verzameling mentale technieken die enerzijds gebruikt wordt om problemen uit het verleden op te lossen en anderzijds doelen in de toekomst beter te bereiken. NLP is een andere manier van denken.

Wat is EFT (Emotionial Freedom Technique)?

EFT is een (klop)techniek die wordt toegepast om onder andere trauma’s te behandelen. Het doel van de techniek is om de emotionele lading van een herinnering te neutraliseren. Het kloppen heeft een kalmerend effect op het zenuwstelsel. Door het ontladen van allerlei ongewenste gevoelens en emoties veranderen patronen en overtuigingen in positieve zin.

Is één sessie echt voldoende?

Voor 99% van mijn cliënten is één sessie voldoende om hun verkeerstrauma te verwerken. Direct na de live sessie merken mensen het verschil: ze voelen zich rustiger, lichter en ontspannen.

Kan ik volledig van mijn angst afkomen?

Ja, veel van mijn cliënten ervaren na de sessie geen angst meer en kunnen weer met vertrouwen de weg op.

Mag je na de sessie direct weer deelnemen aan het verkeer?

Na de sessie is het belangrijk om even te wachten met deelnemen aan het verkeer. Voor cliënten die bijvoorbeeld een auto-ongeluk hebben meegemaakt en angst ervaren als bestuurder of bijrijder, geldt dat zij de eerste 4 dagen na de sessie niet mogen autorijden of naast iemand mogen zitten. Hoewel veel cliënten zich na de sessie zelfverzekerd voelen, hebben de hersenen tijd nodig om zich aan te passen aan de nieuwe situatie. Na 4 dagen neem ik contact op om te bespreken hoe het gaat, en als alles goed is, kunnen ze daarna weer vol vertrouwen de weg op.

Wordt de sessie vergoed door mijn verzekeraar?

In veel gevallen wordt de behandeling vergoed binnen een letselschadeproces. Informeer bij je verzekeraar of letselschade-expert.

Kan ik na de live sessie direct weer aan het werk?

De live sessie wordt door veel van mijn cliënten als intensief ervaren. Daarom is mijn advies om de dag van de sessie geen andere activiteiten te plannen en de dag erna ook rust te nemen.

Waar is de praktijk?

Mijn praktijk bevind zich tegenover het Centraal Station van Tilburg. Hierdoor is het voor cliënten makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer.

Wat als een cliënt niet in staat is om naar je praktijk te komen?

Als reizen een probleem is, bied ik ook sessies op locatie aan. Het doel is om cliënten zo snel mogelijk te helpen, ongeacht de locatie. Vraag naar de mogelijkheden.

Hoe weet ik of ik bij jou aan het juiste adres ben?

Als verkeerstrauma expert én ervaringsdeskundige weet ik hoe het is om last te hebben van de emotionele gevolgen van een verkeersongeval. Met meer dan 150 succesvolle behandelingen ben ik dé specialist op dit gebied in Nederland, omdat mensen in slechts één sessie van maximaal 3 uur het ongeluk echt verwerken en weer vol vertrouwen de weg op gaan. Neem gerust contact op voor een vrijblijvend intakegesprek.

Hoe lang duurt de live sessie?

De live sessie duurt maximaal 3 uur.

Is jouw programma ook geschikt voor kinderen?

Ja, mijn programma is ook geschikt om kinderen te begeleiden om een ongeluk te verwerken.

Wat gebeurt er tijdens een intakegesprek?

Tijdens het intakegesprek kijken we wat je hebt meegemaakt en kan ik beoordelen of mijn programma voor jou geschikt is. Ook krijg je direct een aantal waardevolle tips om je al wat rustiger te voelen in het verkeer.

Hoe snel merk ik resultaat?

Na de sessie merken de meeste cliënten direct verlichting en voelen geen angst of stress meer.

Wat als mijn klachten terugkomen?

Als je je aan de richtlijnen houdt dan blijven de klachten die je hebt echt weg. Deze richtlijnen bespreek ik tijdens de intake met je.

Wat zijn de richtlijnen?

Na de sessie is het belangrijk om even te wachten met deelnemen aan het verkeer. Voor cliënten die bijvoorbeeld een auto-ongeluk hebben meegemaakt en angst ervaren als bestuurder of bijrijder, geldt dat zij de eerste 4 dagen na de sessie niet mogen autorijden of naast iemand mogen zitten. Hoewel veel cliënten zich na de sessie zelfverzekerd voelen, hebben de hersenen tijd nodig om zich aan te passen aan de nieuwe situatie. Na 4 dagen neem ik contact op om te bespreken hoe het gaat, en als alles goed is, kunnen ze daarna weer vol vertrouwen de weg op.

Wat moet ik doen als ik vragen heb na de sessie?

Je kunt altijd contact met me opnemen als je na de sessie vragen hebt of als er iets niet duidelijk is.

Hoe bereid ik me voor op een sessie?

Er is geen uitgebreide voorbereiding nodig. Het belangrijkste is dat je openstaat voor het proces. Het is goed om zo uitgerust mogelijk naar de live sessie te komen.

Kan ik een familielid of vriend meenemen naar de sessie?

Het is heel begrijpelijk dat je graag een vertrouwd iemand meeneemt naar mijn praktijk voor wat extra steun, en dat kan zeker voor de reis erheen. Tijdens de live sessie zelf werk ik echter altijd 1-op-1, zodat ik me volledig kan focussen op jou en jouw proces.

Wat zijn de symptomen van een verkeerstrauma?

Symptomen kunnen zijn: rijangst, nachtmerries, flashbacks, stress of paniek in het verkeer en vermijdingsgedrag, zoals niet meer durven rijden.

Hoe weet ik of ik mijn trauma heb verwerkt?

Wanneer je zonder stress, angst of andere negatieve emoties kunt terugdenken aan het ongeval, heb je het trauma verwerkt.

Waarom kiezen cliënten uit heel Nederland voor jouw praktijk?

Cliënten komen van ver omdat ze weten dat ik hen in één sessie kan helpen. Reizen is geen probleem als je weet dat je daarna weer zonder angst kunt rijden.

Hoe weet ik of mijn rijangst te maken heeft met het ongeval?

Als je rijangst of stress is ontstaan na het ongeval en je niet eerder zulke klachten had, is het waarschijnlijk dat deze angsten verband houden met het ongeluk.

Kan ik ook een online sessie doen?

Nee, de live sessie is altijd fysiek en niet online. Ik houd van een persoonlijke aanpak, waarbij het belangrijk is om elkaar tijdens de sessie live te zien. Het intakegesprek en de gesprekken na de live sessie zijn wel online.

Staat jouw vraag er niet tussen? Neem gerust contact me mij op. Ik help je graag verder.

4 + 11 =