Een trauma kan een fysieke of mentale wond zijn.
Na een verkeersongeval kijken we direct naar de fysieke klachten en of het voertuig schade heeft opgelopen. Logisch, want dat is ook direct zichtbaar.
Nadat je van de schrik bent bekomen en je lichaam gaat herstellen, kan het zijn dat je je mentaal anders voelt dan voor het ongeluk.
Trauma na een verkeersongeluk
Zodra je gevoelens van angst, verdriet, stress en/of boosheid ervaart, die je voor het verkeersongeluk niet had, dan spreken we van een trauma.
Dit is een woord waar voor veel mensen een enorme lading opzit. Het betekent simpelweg een verwonding. Die mentale wond wordt vaak over het hoofd gezien.
Wat bij de een snel geneest kan bij de ander niet vanzelf overgaan. Toch menen we vaak maar door te moeten gaan. Waarom vraag ik me dan af?
Als je been gebroken is, dan laat je die toch ook in het gips zetten, zodat je weer goed kunt lopen. Waarom dan niet als je merkt dat je veel stress en angst ervaart en je niet meer zo vrij voelt als voor het verkeersongeluk?
Hulp zoeken na een traumatisch verkeersongeval
Ik begrijp het, voor veel mensen is hulp zoeken niet makkelijk. Dit komt vooral doordat er weinig tot geen aandacht is voor het mentale stuk. De verzekering kijkt naar de materiële schade, de fysiotherapeut helpt je met fysieke klachten. Zodra dat weer op orde is, gaan we weer over tot de orde van de dag. Terwijl dit vaak niet makkelijk is.
Je voelt je angstig, je slaapt slecht, herbeleeft het ongeluk en voelt je niet meer jezelf. Meestal denk je: het gaat vanzelf over. Tijd heelt alle wonden en er komt vast een moment waarop ik me niet meer zo naar voel.
In sommige situaties kan dit zeker zo zijn. Maar als je er langer mee rondloopt, is het zonde de situatie zo te laten.
In mijn nieuwe gratis e-book geef ik je 3 tips bij rijangst na een verkeersongeval. Via deze link kun je het e-book downloaden.
Heb je vragen of wil je graag jouw verhaal vertellen? Stuur me gerust een mail, dit kan naar sylvia@weervolvertrouwendewegop.nl ik help je graag!
Lieve groet,
Sylvia