Bats, boem, daar sta je dan. Vanuit het niets ben je belandt in een heftige verkeerssituatie. Een paar seconde geleden reed je nog ontspannen op de weg en nu sta je plotsklaps stil. Maar wat gebeurd er met je na zo’n impactvolle gebeurtenis? In dit blog neem ik je mee in de emotionele impact van een verkeersongeval.

Inhoudsopgave:

  1. Shock na aanrijding
  2. Hulp nodig bij afwikkeling schade
  3. Terug de auto in na een ongeluk
  4. Het leven oppakken na een ongeluk
  5. Triggers na een verkeersongeval
  6. Psychische klachten na een verkeersongeval
  7. Tips bij angst en stress na een verkeersongeval
  8. Vicieuze cirkel
  9. Domino-effect na een aanrijding
  10. Professionele hulp zoeken: een nieuw begin na een verkeersongeval
  11. Doorbreken van taboe hulp zoeken bij emotionele klachten
  12. Weer ontspannen de weg op na een verkeersongeval

Shock na aanrijding

Wanneer je betrokken raakt bij een verkeersongeval, kun je in shock raken door de impact ervan. Veelgestelde vragen zijn onder andere: “Hoe heeft dit kunnen gebeuren?” en “Was de andere bestuurder wel alert?”. Dit zijn vragen die veel mensen zich stellen.

Nadat de grootste schrik is weggezakt, is het van belang om de schade vast te stellen. Allereerst wordt er natuurlijk aandacht besteed aan mogelijke fysieke klachten die zijn ontstaan door het ongeval. Indien nodig zal er een ambulance worden ingeschakeld en zul je in het ziekenhuis worden onderzocht op eventuele lichamelijke verwondingen. Vervolgens word je behandeld of mag je naar huis op basis van de uitslagen van deze onderzoeken.
Daarnaast moet er ook aandacht worden besteed aan materiële schade. Je auto (of ander voertuig) zal worden opgehaald en naar de garage worden gebracht. Daar zal de schade worden vastgesteld en worden de benodigde reparaties uitgevoerd.

Wanneer je weer thuis bent, begint langzaam het besef door te dringen van wat er zich heeft afgespeeld. Het verloop van het ongeluk speelt continu in je hoofd af. De vragen die je had, blijven maar door je hoofd spoken: “Had ik dit kunnen voorkomen?” en “Waarom was de andere bestuurder niet oplettend?” komen naar voren.

Hulp nodig bij afwikkeling schade

Naast deze vragen moeten er ook praktische zaken geregeld worden, zoals het herstellen van de materiële schade, wat vaak veel rompslomp met zich meebrengt. Er komt na een verkeersongeval veel op je af. Er zijn tal van zaken die geregeld moeten worden en soms zie je door de bomen het bos niet meer. In dergelijke situaties is de hulp van een letselschade advocaat erg waardevol. Deze experts zijn gespecialiseerd in het afhandelen van schade die voortvloeit uit bijvoorbeeld een verkeersongeval. Zij weten precies in welke gevallen jij als slachtoffer recht hebt op een vergoeding voor de geleden schade. Daarnaast onderhouden zij contacten met de verzekeraar van de tegenpartij. Dit geeft jou de rust om te werken aan je herstel.

Terug de auto in na een ongeluk

Wat veel mensen zich realiseren, al dan niet met hulp van de omgeving, is dat ze na een ongeluk weer zo snel mogelijk achter het stuur moeten gaan zitten. Dit is belangrijk om de drempel niet steeds hoger te laten worden . Na mijn eigen ongeluk ben ik snel weer gaan autorijden. Omdat ik inzag dat als ik dit nu niet zou doen, ik het straks helemaal niet meer durfde. Tijdens deze ritten zal je direct merken dat je minder ontspannen achter het stuur zit dan voorheen. Sterker nog, je voelt spanning en hebt een andere rijstijl dan voor het ongeluk.

Dit gevoel is heel normaal; veel mensen ervaren dit na een dergelijke ervaring. Echter, als dit gevoel aanhoudt, is het raadzaam om hulp te zoeken want dit hoef je niet te blijven voelen.

Angst en stress na een verkeersongeval.

Het leven oppakken na een ongeluk

Het oppakken van het leven na een ongeluk kan een uitdaging zijn. Vooral als er fysieke en mentale klachten zijn. Het is belangrijk om deze zaken serieus te nemen. Een goed herstel begint met het erkennen van je klachten. Vaak willen we als mens gewoon doorgaan alsof er niets gebeurd is. Dit is begrijpelijk, want we willen graag dat alles snel weer normaal is. Echter, dit kan juist negatieve gevolgen hebben voor het herstel. Erken daarom je klachten en zoek naar de beste hulp om ermee om te gaan, zodat je niet later nog meer klachten krijgt omdat je ze hebt genegeerd. Ik begrijp heel goed dat het herstel soms langzaam gaat en dat je ongeduldig bent. Maar als je constant over je grenzen heen gaat, zal het herstel alleen maar langer duren. Het is niet altijd makkelijk om je grenzen aan te geven en rust te nemen, maar dit zal wel helpen bij een soepeler herstel.

Rust en regelmaat zijn cruciaal voor jouw herstelproces. Veel mensen merken na een ongeluk dat ze vermoeider zijn dan voorheen. Logisch, want jouw lichaam moet hard werken om te herstellen van deze traumatische ervaring. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal/emotioneel heb je tijd nodig om alles te verwerken. Dit vergt veel energie en daarom voel jij je vermoeider dan anders. Luister goed naar jouw lichaam in deze periode. Neem de rust die je nodig hebt en zorg goed voor jezelf. Goede slaap en gezonde voeding dragen bij aan een voorspoedig herstel.

Vermijd situaties die drukte en stress met zich meebrengen. Deze maken het moeilijk om tot rust te komen. Een veelvoorkomende klacht na een ongeluk is prikkelgevoeligheid en problemen met concentratie. Jouw lichaam staat nog steeds onder spanning sinds het ongeluk. Je merkt het aan alles: harde geluiden, drukke ruimtes, jouw lichaam en geest hebben moeite om hiermee om te gaan. Dit komt doordat jouw zenuwstelsel “geactiveerd” is tijdens het ongeluk. Het is eigenlijk een beschermingsmechanisme dat jou waarschuwt wanneer je weer in een drukke omgeving bent met veel prikkels. Probeer dus goed te luisteren naar de signalen van jouw lichaam en ga niet constant over jouw grenzen heen. Ben je hiervan bewust. Het helpt je echt in je herstelproces.

Triggers na een verkeersongeval

De meeste mensen hebben waarschijnlijk wel eens van het woord “trigger” gehoord. Maar wat betekent dit eigenlijk en welke invloed kunnen triggers hebben op jouw leven? Triggers zijn prikkels, zowel emotioneel als fysiek, die herinneringen aan het ongeluk kunnen oproepen. Ze fungeren als waarschuwingssignalen van je lichaam en geest en laten je weten dat de situatie veel lijkt op een vervelend moment in het verleden. In jouw geval verwijst dit naar het ongeluk.

Veelvoorkomende triggers na een verkeersongeval zijn:

• Geluiden: Sirenes, claxons, piepende banden of zelfs “normale” verkeersgeluiden.
• Geuren: De geur van verbrand rubber of brandstof.
• Beelden: Het zien van een bepaalde kleur of type auto, of het aanschouwen van een ambulance of politieauto.
• Verkeerssituaties: Wanneer je langs de plek rijdt waar het ongeluk plaatsvond, of bij specifieke verkeerssituaties zoals rotondes of kruispunten.

Al deze triggers zijn prikkels die herinneringen aan het ongeval kunnen oproepen. Hierdoor kun je angst en stress ervaren, wat jouw gevoel van veiligheid op de weg kan belemmeren. Na mijn eigen ervaring met een achteropkomende automobilist die op onze auto botste, had ik lange tijd last van stress wanneer ik moest remmen bij stoplichten. Als degene achter me onvoldoende afstand hield, was ik bang voor een nieuwe botsing. Deze spanning heeft lange tijd invloed gehad op mijn rijgedrag.

Psychische klachten na een verkeersongeval

Het is gebruikelijk dat veel mensen emotioneel geraakt worden door de impact van een verkeersongeval. Per jaar raken ongeveer 400.000 Nederlanders betrokken bij een verkeersongeval. Hiervan ervaart 12% emotionele klachten. Dat zijn bijna 50.000 mensen per jaar! Er is dus echt geen reden om je te schamen als je symptomen ervaart, zoals rijangst, slapeloosheid, flashbacks van het ongeval, prikkelgevoeligheid of paniekaanvallen. Het is belangrijk om deze klachten serieus te nemen en passende hulp te zoeken. Hoe langer je wacht, hoe ernstiger de klachten kunnen worden.

Vaak vergelijk ik dit met een gebroken been: zou je daarmee naar het ziekenhuis gaan en behandeling zoeken, of zou je er gewoon mee blijven rondlopen? Deze vraag kan ik eenvoudig beantwoorden. Er is werkelijk niemand die niet om hulp vraagt bij een gebroken been. Waarom dan wel als je merkt dat je mentale problemen hebt? Juist deze klachten zorgen vaak voor veel stress en bemoeilijken het herstelproces van zowel je geest als je lichaam.

Tips bij angst en stress na een verkeersongeval

In mijn gratis e-book geef ik een aantal waardevolle tips bij angst en stress na een verkeersongeval. Een van die tips zal ik hier uitleggen.

Tip 1: Praat erover. Nu hoor ik je zeggen, ja hoor, komt zij aan, praten! Wat heeft dat nu voor zin. Ik zal je zeggen, het lucht op. Alle spanning die in jou zit, ook in je hoofd, zorgt ervoor dat je niet goed herstelt. Ga je gevoel niet opkroppen. Dat is A niet goed voor je mind, maar B ook niet goed voor je lichaam. Lichaam en geest werken altijd samen. Zodra jij mentaal niet lekker in je vel zit, bouwt de spanning zich ook op in je lichaam. Je gaat dan fysieke klachten ervaren of minder snel lichamelijk herstellen.

Zoek iemand die je vertrouwt en bij wie jij je op je gemak voelt om hierover te praten. Dit kan een familielid, vriend of collega zijn. Vertel hem of haar dat je fysiek gelukkig weinig of geen klachten meer hebt. Maar dat je sinds het ongeluk last hebt gekregen van angst en stress en dat dat je steeds meer bezighoudt. Probeer hierbij zo duidelijk mogelijk te omschrijven wat je voelt en ook wanneer je je last van hebt. Is het in bepaalde verkeerssituaties of is de gedachte aan autorijden al voldoende om spanning te ervaren?

Wat voor veel mensen moeilijk is tijdens zo’n gesprek: vraag om begrip. Vertel de persoon met wie je praat dat je zijn/haar steun nodig hebt. Dit is niet makkelijk en dat begrijp ik, maar wel een hele belangrijke stap om te zetten. Het geeft aan dat je hulp nodig hebt en dat het fijn is als de ander hier rekening mee wil houden.

Bereid je hierbij ook voor op de reactie van de ander: het kan zijn dat de persoon met wie je praat niet begrijpt wat jij voelt of zelfs kritiek heeft. Probeer dan zo dicht mogelijk bij jezelf te blijven. Hoe rustiger jij blijft hoe meer die ander geneigd is naar je te luisteren. Door te blijven praten over je gevoelens en steun te zoeken, kun je op weg gaan naar een fijner en zekerder gevoel achter het stuur.

Voor de andere praktische en bewezen tips raad ik je echt aan mijn gratis e-book te downloaden. Ga ermee aan de slag en je zult direct merken dat je rustiger wordt in het verkeer.

Vicieuze cirkel

Wat veel mensen in mijn praktijk vertellen is dat ze het gevoel hebben vast te zitten in een situatie waar ze moeilijk uit kunnen komen. Dit gevoel van gevangenschap in een vicieuze cirkel komt vaak voor na een verkeersongeval. Het evenwicht tussen lichaam en geest is verstoord. Dit kan nogal vaag klinken, dus laat me het je graag uitleggen.

Ik ben ervan overtuigd dat lichaam en geest altijd met elkaar verbonden zijn. Je lichaam functioneert niet zonder je geest, en andersom kan je geest niet functioneren zonder je lichaam. Als er iets impact heeft gehad, zoals een verkeersongeval, heeft dit veel invloed op beide aspecten.

Je ervaart angst tijdens het autorijden sinds het ongeluk, waardoor je stress voelt in je lichaam, bijvoorbeeld hartkloppingen en zweethanden (naast fysieke pijn zoals breuken of whiplash). Dit heeft weer invloed op je gemoedstoestand; je wordt onzeker, voelt je niet lekker in je vel zitten en kunt zelfs depressieve klachten krijgen. Hierdoor bouw je opnieuw spanning op in je lichaam. Je rug, nek en schouders raken verkrampt en ook je armen en benen kunnen zwaar aanvoelen. Zie je de vicieuze cirkel waarin je zit?

Zodra je de juiste hulp krijgt om de emotionele impact van een verkeersongeval te verwerken (ik bedoel hiermee niet dat je leert omgaan met angst, maar echt geholpen wordt bij het verwerken van het ongeluk), doorbreek je deze cirkel en kun je werken aan je herstel. Ik geloof dat lichaam en geest geen twee op zichzelf staande elementen zijn. Als je geest overbelast is en niet de rust ervaart die het nodig heeft, zal ook je lichaam niet herstellen. Andersom geldt ook: de spanning die je fysiek voelt sinds het ongeluk, heeft directe invloed op hoe jouw geest functioneert, oftewel hoe jij je voelt.

Domino-effect na een aanrijding

Na een aanrijding kom je vanuit die vicieuze cirkel terecht in een kettingreactie. Ook wel een domino-effect genoemd. Je voelt misschien alsof je de controle compleet kwijt bent. Het hele leven komt op zijn kop te staan. Door één onverwachte gebeurtenis valt alles als dominostenen om en dit heeft enorme impact op je dagelijkse bestaan. In het volgende gedeelte van dit blog wil ik dieper ingaan op de mentale gevolgen van een verkeersongeval in jouw leven.

Een aanrijding kan diepe emotionele wonden slaan. Angst voor autorijden, wantrouwen tegenover medeweggebruikers, zelfs meerijden als passagier brengt veel stress met zich mee. Deze klachten kunnen een grote invloed hebben op je algehele levenskwaliteit.
Door deze gevoelens kun je bepaalde situaties gaan vermijden, bijvoorbeeld bepaalde routes waar het ongeluk plaatsvond daar rijd je niet meer naartoe. Daarnaast zul je merken dat je veel voorzichtiger wordt in het verkeer, omdat de angst voor een nieuwe botsing erin sluipt.

Het constante gevoel van onzekerheid in het verkeer zorgt ervoor dat je stemming verandert. Waar je eerder gedachteloos ergens naartoe kon gaan, merk je nu dat hier veel over nadenkt. Dit kost veel energie en ook je omgeving zal veranderingen in je gedrag opmerken. Vraag begrip en geduld van anderen. Door je gevoelens te erkennen en te uiten kunnen mensen om je heen je steunen.

Ook kunnen er nog andere (mentale) uitdagingen een rol spelen in jouw leven, zoals slaapproblemen, flashbacks van het ongeluk, concentratieproblemen, overgevoeligheid voor prikkels. Dit zijn allemaal klachten die voortvloeien uit de aanrijding die jij hebt meegemaakt. Vaak worden deze als afzonderlijke klachten behandeld, terwijl ze één gemeenschappelijke oorzaak hebben.

Ik vraag me dan af waarom we niet de oorzaak aanpakken in plaats van allemaal “losse” oplossingen aan te bieden? Want wat gebeurt er zodra iemand het ongeluk echt verwerkt heeft? Triggers verdwijnen en daarmee wordt de essentie aangepakt waardoor iemand daadwerkelijk verder kan met zijn/haar leven. Te vaak richten we ons op het bestrijden van symptomen in plaats van het aanpakken van de werkelijke oorzaak.

Professionele hulp zoeken: een nieuw begin na een verkeersongeval

Hulp zoeken na een verkeersongeval is van groot belang. Emotionele klachten kunnen diep en langdurig zijn, daarom is het cruciaal om op tijd professionele hulp te vinden. Dit zorgt voor een bevorderlijk herstelproces waarbij zowel je mentale als fysieke gezondheid verbetert.
Maar wanneer moet je eigenlijk hulp inschakelen? Dit is afhankelijk van de persoon en situatie. Als je merkt dat de emotionele impact van het ongeval invloed heeft op je dagelijks leven, dan is het wellicht tijd om professionele hulp te zoeken. Angst en stress kunnen ervoor zorgen dat je vast komt te zitten in een vicieuze cirkel, wat geen positieve bijdrage levert aan jouw levensvreugde. Het is niet zwak om hulp te vragen, maar juist moedig!

Doorbreken van taboe hulp zoeken bij emotionele klachten

Hulp vragen bij emotionele/mentale klachten is echt geen teken van zwakte, maar juist een krachtige stap naar herstel. Een van mijn doelen is, dit nog steeds aanwezige taboe te doorbreken en aandacht te vragen voor de mentale uitdagingen waar mensen mee te maken hebben. Ik geloof dat mentale gezondheid net zo belangrijk is als fysieke gezondheid en dat we mogen streven naar een samenleving waarin dit bespreekbaar is. Door openlijk over deze problemen te praten, dragen we bij aan een nieuwe cultuur waarin professionele hulp zoeken als normaal en noodzakelijk wordt gezien. Dus als je moeite hebt met de emotionele gevolgen van een verkeersongeluk, onthoud dat je niet alleen bent. Er is professionele hulp beschikbaar om je te helpen bij het verwerken van dit ongeluk. Dit biedt een kans om jouw leven weer op te pakken.

Weer ontspannen de weg op na een verkeersongeval

Hoe zou het voor je zijn als je weer helemaal ontspannen achter het stuur kunt gaan zitten? Geen stress meer te hebben bij iedere autorit en weer in vrijheid te kunnen autorijden. Hoe klinkt dit voor je? Bijna te mooi om te waar te zijn, hoor ik je denken. En echt, dit is mogelijk! Laat mij je helpen je ongeluk te verwerken, zodat ook jij binnenkort weer vol vertrouwen de weg op kunt gaan.

Daarom nodig ik je uit voor een gratis gesprek. Zeker als je merkt dat je er echt klaar voor bent deze stap te zetten. En je je weer wilt voelen als voor het ongeluk.
Een gesprek met mij is fijn om je verhaal te delen met iemand die echt begrijpt wat jij voelt. Als ervaringsdeskundige én expert op het gebied van verkeerstrauma’s heb ik een uniek programma ontwikkeld, het “Road to Freedom”. Dit programma is specifiek ontworpen voor mensen die last hebben van de emotionele impact van een verkeersongeval. Het resultaat is opmerkelijk: 95% van mijn cliënten geeft aan na slechts één sessie verlost te zijn van rijangst, stress en slapeloze nachten.

Wil jij meer weten over mijn unieke aanpak, zodat ook jij binnenkort weer vol vertrouwen de weg op gaat? Plan dan hier een gratis gesprek met mij in.

Ik kijk er echt naar uit je binnenkort te spreken!

Sylvia

Sylvia van Rijzingen